Billboarding particles

  • Hi Ralph! 

    Can you explain a bit more or provide visual example of what you mean by "particles to billboard"?

    By default, each particles should always face the camera. Is this not what you experience?

    Cheers,

    Jon

    0
    Comment actions Permalink
  • Nope, not for me. Especially if you try and rotate the particles--perhaps that breaks it? Is there any way to rotate camera-facing particles about their camera facing axis?

    0
    Comment actions Permalink
  • Hello,

    I would also like to know how to have particles face the camera (I use flipbook textures).
    I have "Device Tracking" set to "Rotation" (the gyroscope behaviour I need)

    Unfortunately, particles do not face the camera.

    Thanks.

     

    EDIT : I found that at creation time, particles correctly face the camera, but when they move they don't update their orientation to keep facing the camera. So, currently it only works ok if you set particles speed to zero.

    0
    Comment actions Permalink
  • Hi Ralph and One More Admin,

    Thank you for bringing this up! We found that although particles face camera when using device tracking "surface," it does not continue to face camera when using device tracking "rotation". We've filed a ticket to make this fix for the next release. 

    If this is not what you mean, can you share a sample project to get on the same page?

    Thanks in advance!

    Jonathan

    0
    Comment actions Permalink
  • Thank you Jonathan.

     

    Is there any way to get the correct behavior, before the new release ?

    I don't find any way to script the particles to achieve this.

     

     

    Cheers.

    0
    Comment actions Permalink
  • Hi One More Admin,

    You're correct, since the particle system doesn't use a standard object for each particle, a script won't really help.

    If you don't have a lot of particles, you can consider instantiating objects using copySceneObject where you can then add a Look At component in the Inspector panel to have it always face the camera. 

    We filed the issue which should be available in the next release. We appreciate your patience as we work to fix this.

    Thanks again!

    Jon

    0
    Comment actions Permalink
  • Thanks Jonathan.

     

    I tried to access the copySceneObject link you provided.

    When requested I entered my Google account, then I got this message : "Internal Server Error".

    Does your link contain the same stuff as this one ? :

    https://lensstudio.snapchat.com/api/classes/SceneObject/

     

    >> If you don't have a lot of particles

    Well, we need almost 1000 particles, so it would be too much.

    Do you know when the new release will be available ?

     

    Thanks

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Hi One More Admin,

    You are right! Good catch :)

    Ah gotcha. When are you hoping to have it by? The task is in and we have someone working on it right now. 

    Thanks again for your understanding,

    Jon

    0
    Comment actions Permalink
  • >> When are you hoping to have it by ?

    A release yesterday would have been nice ;-)

     

    Today our client decided to change the project to not use particles, because it's too risky to wait for a bug-fix, they want to be sure it will work as expected.

    In 2 weeks from now we will start a new project, it will use particles if the bug is fixed.

     

    Thanks Jon !

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Hey, has this been fixed? I am struggling to get billboard particles to face the camera.

    I'm using the snow preset particles. Have latest version too.

    Thanks!

    0
    Comment actions Permalink
  • Hi Ralph, Mike, 

    Please try the latest version of Lens Studio released a couple days ago: https://lensstudio.snapchat.com/download/ 

    It should be fixed! You will need to create a new material to get the fix:

     

    Can't wait to see more cool things from you both!

     

    Thanks!

    Jon

    0
    Comment actions Permalink
Have a comment?

Please sign in to leave a comment.

We're here to help! We just need a little bit of information...

What system are you using?

Have you downloaded the latest version of Lens Studio?

Please download the latest version of Lens Studio. If you still run into this issue, please come back and report it!

Is this issue causing Lens Studio to crash?

What system do you run Lens Studio on?

Version

Graphics

Follow the next steps to help us solve your issue:

  • Copy and paste this text into your TerminalCommand Window
    open ~/Library/Preferences/Snap/Lens\ Studio/ %LOCALAPPDATA%\Snap\Lens Studio Copy Text
  • Press ReturnEnter to run the command. The Lens Studio folder will automatically open
  • Prepare to upload your files: zip the "Log" Folder by right-clicking and choosing "compress."
    Locate the Log.txt file right above it.

    Attach a screenshot of the issue:

Name:

Email:

What is this most relevant to?

Please enter a brief description of your issue:

Thanks for submitting this issue.

Unfortunately, it's likely due to the operating system or hardware you're using – since they don't meet the system requirements for Lens Studio.

Still, we hear you loud and clear, and are logging the issue in case there's ever a workaround we can provide!

Minimum Requirements

Operating System: Windows 10 (64 bit); MacOS 10.11+

Hardware: Minimum of Intel Core i3 2.5Ghz or AMD Phenom II 2.6Ghz with 4 GB RAM; Intel HD Graphics 4000 / Nvidia GeForce 710 / AMD Radeon HD 6450 or better; screen resolution of 1280x768 or higher

We'll try to resolve this issue as soon as possible. Thanks for letting us know about it!

Keep an eye out for a followup email from us. We may have a couple more questions for you, or we might already have a solution to offer.

Happy creating!